Tuesday 10 June 2008

Pic 16F84 Ile IR (Kızılötesi) Alıcı - Verici

PIC16F84 Ile IR(Kizilötesi) Alici Verici


InfraRed yada kizil ötesi diye bilinen kirmizi alti isik spektrumu elektronikte kullanilan birçok uygulamada faydalanilan bir isik bölgesidir.Bir kaç örnek vermek gerekirse CD okuyucu çalarlarin lazerleri , gece görüs dürbünleri , Tv ve müzik setlerinin uzaktan kumandalari bu spektrumu paylasirlar.

Bu uygulama 16F84 ile 8 kanalli bir uzaktan kumanda sistemi. InfraRed (IR) uzaktan kumanda sistemleri isik kaynagi olarak bir IR Led diyottan , alici olarak da bir adet IR Fotodiyot veya transistorden faydalanilir. IR uzaktan kumanda sistemim bir adet verici ve bir adet alici devresinden olusur.

IR verici devresinde bir adet IR spektrumun da isima saglanir .IR led in bagli oldugu LM555 entegresi 38…40 Khz araliginda bir osilatördür .Bu osilatör vericideki PIC 16F84 tarafindan modüle edilerek 38 Khz modüleli kontrol sinyali elde edilir . Pic ile ledi direkt sürmüyoruz çünkü etraftaki kizilötesi parazit kaynaklarinin karismasini önleyemezdik. Evlerde kullandigimiz standart enkandasan ampuller 50Hz 'lik IR kaynaklari olarak çalisirlar .Eger 38 Khz lik tasiyiciyi kullanmasaydim 50 Hzlik sürekli ve güçlü bir bastirma bizim aliciya sinyal yollamamizi engellerdi .
IR alici devresinde kullandigimiz SHARP firmasinin GP1U52X IR alici modülü ,Tv' lerin üzerinde bulunan ve IR el kumandasindan gelen sinyalleri algilayip bunlari 38 Khz lik tasiyicidan süzerek saf kontrol datasini birakan bir ünitedir .Kisaca tek bir foto transistor den ibaret degildir .Modül içinde bir adet IR foto transistor , 38 Khz lik bir band geçiren filitre kuvvetlendirici ,sinyal sekillendirici bulunur .Çikisi TTL seviyesinde kontrol sinyalidir .Bu tip bir IR alici , IR kumandali Tv üzerinde bulunabilir .Telefunken firmasinin TK19 'nolu modülü piyasada sikça bulunmaktadir.

Verici devresinin RB0…RB7 bacaklari kontrol uçlaridir .Bu uçlari anahtarlar yardimi ile sase ile kisa devre edilirse , kisa devre ettigimiz uç örnegin vericide RB0 ise alicida RB0 iletime geçer. Biraktigimiz anda aliciya yeni bir kumanda sinyali gelene kadar ilgili bacak iletimde kalir . Kumanda sinyali giderken RA1 bacagina bagli led yanar.
Devrenin kontrolü öncelikle verici ile baslanarak yapilamalidir .Vericide Pic 'i yerine takmadan LM555 entegresinin 4 'nolu bacagini +5 V ile birlestiririz . Bu durumda osilatör sürekli 38 Khz civarinda bir sinyal üretir . Aliciya da Pic takmadan +5V veririz . Voltmetre ile alici üzerindeki sharp modülünün 1 'nolu bacagi ile sase arasini okuruz .Alici ve verici birbirini gördügü konumdayken vericiye voltaj verdigimizde alicidaki voltmetre ile 0 yani sase , vericiye voltaj verilmedigi zamanda ise +5V okumamiz gerekir .Eger bu sekilde bir kontrol sonucu voltmetrede bir degisiklik olmuyor ve voltmetre hep +5 voltta kaliyorsa vericiye voltaj verip P1 potansiyometresiyle oynayarak alicidaki voltmetre 0 volt yani sase görmeye çalisiriz. Saseyi gördügümüz anda voltaji keseriz ve Pic leri yerine takariz ve uzaktan kumanda sistemimiz hazir hale gelir.
Kullandigimiz PIC 16F84 ile de 38 KHz lik kontrol sinyalini üretebilirdik ama o zaman tek tip alici modülü hatta daha iyisi elimizdeki alici modülü için yazilimda frekans optimizasyonu yapmamiz gerekirdi.Disardan ayarlanabilir bir 38 Khz osilatörü kullanmak çok daha esnek bir yapi ortaya koyuyor .Böylece 38 Khz…40 Khz arasi çalisan tüm IR modüllerini kullanabiliriz.

Pic bir CMOS entegresi oldugundan vericideki RB0…RB7 kontrol bacaklarini bosta birakirsak hiçbir seyi kontrol edemeyiz sorusu aklimiza geliyor bu pek böyle degil Pic içerinde yazilimla aktif hale gelebilen PULL_UP yani +5 volta çekme dirençleri bulunur .Bunlar yaklasik 200K ile 300K ohm civarindadir. Bu devrede sadelik için bunlari kullandim ama istenirse her RB0 bacagi ile +5 volt arasina 10Kdirenç baglanabilir.

NOT:Devrenin HEX dosyalarını indirmek için Tıklayınız
NOT:Devre Semasini Görmek Için Üzerine Tıklayınız


0 comments: